News:

Mali ginekološki zahvati


                                           

Paljenje ranice na grliću maternice, uklanjanje polipa, KRIO terapija promjene na grliću, LETZ konizacija, uterobris


Paljenje ranice na grliću maternice


 
Ranica grlića maternice nije nikakva posljedica traume, iako ponekad može nastati ili se povećati kroz težak i dugotrajan porođaj. Radi se o crvenoj sluznici izvrnutoj na grlić maternice ,cirkularno oko samog ulaza u grlić. Radi se o nepravilnom odnosu dvaju epitela, unutarnjem crvenom i vanjskom bjelkastom. Normalno se granica između ta dva epitela nalazi na samom ulazu u grlić maternice, pa se unutarnja crvena, sluznica ne vidi, dakle ranice nema. Ako se ta granica pomakne prema van, onda unutarnja sluznica postane vidljiva pa govorimo o ranici. Stručno je ime ektopia ili ektropium cervicis.

Dobar dio žena nema nikakve smetnje, pa nije potrebna terapija. Jedan dio žena ima češće upale ranice i rodnice ,a ako upala napreduje može doći i do upale maternice i jajnika. Kod trudnica češći su spontani pobačaji kao i prerani porodi. U svakom slučaju sklonost upalama je veća kod žena koje imaju ranicu. Zašto je tome tako?

Poznato je da rodnica nije sterilan organ, jer komunicira s vanjskim svijetom. Tako se o rodnici nađu razni uzročnici bolesti, koji se tu normalno ne nalaze. Da se oni ne bi mogli ovdje razmnožavati i dovesti do upale, sekret je rodnice kiseli a ph niski. To je opet posljedica mliječne kiseline koju luče laktobacili, koji su opet normalni, sastavni dio vaginalne flore. Maternica kao zatvoreni organ je sterilna, sekret je alkalan. Izvrnuta, nježna sluznica na grliću, ranica, nalazi se na krivom mjestu( ektopičnom, zato ime ektopia) ,uronjena u krivi, kiseli medij. Zbog toga je u trajnom stanju nadraženosti, sklona upali. Često dolazi do kronične upale ranice i grlića maternice, a takva ranica postaje ? fokus? iz kojeg kreću uvijek nove upale. Takve žene imaju skoro stalan ,pojačani iscjedak, ponekad smrdljiv, ponekad sukrvav.

Dijagnoza je lagana, jer je ranica vidljiva kod običnog, ginekološkog pregleda. Potrebno je obvezno učiniti Papa test, mikroskopski pregled sekreta, stupanj čistoće, ev.briseve na spolno prenosive bolesti. Svakako treba učiniti i kolposkopiju, detaljan, optički pregled grlića maternice kolposkopom, posebno ako Papa test nije potpuno uredan.

Terapija se sastoji u liječenju upale, ciljano prema uzročniku. Upale se nažalost često vraćaju, pa se definitivno izlječenje ranice postiže paljenjem, elektrokoagulacijom, smrzavanjem ili laserskim tretmanom ranice. Nakon takve sanacije ranice, upale nestaju, a pacijentice se osjećaju bolje i ne trebaju stalno koristiti jednodnevne uloške. Ne treba se bojati učiniti to i kod mladih djevojaka, koje još nisu rodile.


Krioterapija

Krioterapija je metoda kojom se promjena na grliću smrzava na -70 stupnjeva,  postavljanjem male sonde na površinu grlića maternice, smrzavanjem tkiva 1-2 mm u dubinu,  na grliću maternice izazivamo nekrozu - odumiranje tkiva, koje nakon zahvata postepeno otpadne a na  istom mjestu se obnove zdrave stanice. Prednosti krioterapije su jednostavan i jeftin postupak, a njen nedostatak da nakon zahvata nemamo tkivo koje se šalje na patohistološku dijagnozu. Preporuča se kod ponavljanih ASCUS-a (atipičnih stanica) i CIN I.


 LETZ konizacija

Konizacija omčom je metoda gdje se visokofrekventnom električnom strujom, koja prolazi kroz omču, uklanja promjena na grliću materice, a dobiveno tkivo se šalje na patohistološku analizu. Istovremeno je ovo dijagnostička i terapijska metoda i u tome leži njena prednost. Riječ je o efikasnom i često primjenjivanom načinu liječenja premalignih promjena na grliću materice. Izvodi se ambulantno u lokalnoj anesteziji. Poštedan zahvat koji se preporuča nerotkinjama kod ponavljanih papa nalaza CIN II-CIN III.


U slučajevima kada postoji sumnja na karcinom, metoda izbora su klasična konizacija ili ukoliko žena više ne želi rađati mogući izbor je i histerektomija (odstranjivanje materice). Najvažnije je znati da CIN nije karcinom, ali može postati ukoliko se ne liječi. Zbog toga su neophodno redovne kontrole, jer na taj način djelujete preventivno i izbjegavate sve komplikacije koje ova bolest nosi sa sobom.