News:

PAPA test


                                              


To je obrisak kojim se nježno uzmu površinske stanice vrata maternice. Taj postupak radi ginekolog koristeći posebnu četkicu ili špatulu. Te stanice se proučavaju pod mikroskopom jer se tako mogu vidjeti abnormalnosti. Ako ih ima bolesnica će biti upućena na liječenje.


 Koliko često je potrebno raditi Papa obrisak?


Važno je da se obavlja redovito, na primjer, u nekim zemljama je to svake tri godine i smatra se da ako je nalaz uredan nije potrebno češće raditi Papa obrisak. Također se smatra da žene nakon 60 godina ne moraju raditi PAPA test. Kod nas je uvriježeno pravilo da se odlazi na PAPA test jednom godišnje. Sve dok nije određeno drugačije iskoristite priliku i naručite se za godišnji pregled sa PAPA testom. Međutim često se dogodi da žene po nekoliko godina ne odu na PAPA test, i upravo su one ugrožena skupina za nastanak raka na grliću maternice. Napominjemo rak na grliću maternice može se dogoditi samo ženama koje se redovito ne kontroliraju.Nikako nemojte zaboraviti otići ginekologu na Papa obrisak jer Vam može spasiti život!


Abnormalni nalazi Papa obrisak?


Abnormalan nalaz ne znači da imate rak. Takav nalaz je relativno čest. Ako su promjene blage liječnik će preporučiti ponavljanje Papa obriska za nekoliko mjeseci, i tek onda ako se promjene ne popravljaju, predložiti liječenje pa ponovno ponoviti Papa obrisak. To je zato jer se blage promjene često povlače same od sebe.


Što su abnormalne stanice?


Ponekad Papa obrisak pokazuje da neke od stanica vrata maternice izgledaju abnormalno. Ne treba paničariti! To znači da te stanice imaju promijenjen izgled, veličinu ili su drugačije poredane nego je uobičajeno, ali ne znači automatski da da su kancerozne.


Ima mnogo uzroka upale vrata maternice koje dovode do abnormalnog nalaza:


  • nedavni spolni odnos
  • ispiranje rodnice
  • gljivice ili druge infekcije, npr. herpes
  • trudnoća ili pobačaj
  • neki lijekovi
  • hormonalne promjene
  • tipovi HPV-a koji uzrokuju genitalne bradavice


Takav rezultat Papa obriska ne znači da morate odmah na liječenje. Neke promjene će nestati same, za neke će Vas liječnik naručiti na ponovni obrisak ili kolposkopiju.


Promjene povezane s HPV infekcijom utvrđene Papa testom:


ASC-US: netipične pločaste stanice neodređenog značenja, potrebna kontrola za 6 mjeseci, testiranje na HPV i kolposkopija;

 ASC-H: netipične pločaste stanice neodređenog značenja kod kojih se ne može isključiti bolest visokog stupnja, stanice nisu sasvim abnoramalne, ali postoje neki znaci bolesti, potrebna kolposkopija;

LSIL: intraepitelna oštećenja pločastih stanica niskog stupnja, stanice su blago abnormalne i ukazuju na bolest niskog stupnja, potreban Papa test za 6 mjeseci i kolposkopija;

HSIL: intraepitelna oštećenja pločastih stanica visokog stupnja, stanice su umjereno do jako abnoramalne, bolest visokog stupnja, potrebna kolposkopija.


Prekancerozne stanice


Abnormalne stanice pokazuju i unutarnje promjene u stanici. Nazivaju se prekancerozne jer imaju potencijal da postanu stanice raka. To ne znači da su one rak, nego da će to postati ako ih se ne lijeći na vrijeme. Nakupine prekaceroznih stanica se obično naziva "lezija" i lezije se mogu stupnjevati prema stupnju promjena, od blagih prema teškim.


Lezije se ocijenjuju prema internacionalno dogovorenim stupnjevima Cervical Inthraepithelial Neoplasia ili CIN, gradiraju od blagih (CIN1) do teških (CIN3).


CIN 1:

Više od pola žena s takvim nalazom ne treba nikakvo liječenje jer je vjerojatno da će promjene proći sponatano.


CIN 2:

Abnormalne stanice koje su klasificirane kao CIN 2 imaju veću vjerojatnost da će napredovati. Žene s tim nalazom će uglavnom biti upućene na liječenje gdje će zahvaćeni dio vrata maternice biti uklonjen da se smanji mogućnost napredovanja abnormalnih stanica.


CIN 3:

Takve promjene uvijek zahtijevaju liječenje u smislu otklanjanja zahvaćenog područja na vratu maternice.