News:

UZV - ultrazvuk (3D/4D)


                                           

3D / 4D ULTRAZVUK


Nadzor trudnoće uključuje i redovite ultrazvučne preglede koji se obavljaju kako bi se promatrali veličina, izgled i napredovanje u razvoju djeteta, a imaju mogućnost trajnog bilježenja nalaza fotografiranjem ili video-zapisom. No, za roditelje posebno je uzbuđenje vidjeti slike još nerođenog djeteta prikazanog pomoću 3D ili 4D tehnologije. Time je ostvaren napredak u UZV tehnologiji, jer uključuje trodimenzionalni ultrazvuk koji podatke o zvučnim valovima pretvara u 3D slike.

Četverodimenzionalni (4D) ultrazvuk je 3D ultrazvuk u pokretu. Osnovna je svrha 3D/4D ultrazvuka da se utvrdi neurološki razvoj djeteta, njime se mogu otkriti embrionalne i fetalne anomalije, ali dakako i isključiti, što je i najčešće slučaj. Za ovu pretragu osim vrhunskog ultrazvučnog aparata potrebna je educiranost, stručnost i iskustvo ginekologa, ali kvaliteta slike ovisi i o drugim preduvjetima. To su ponajprije položaj ploda, da posteljica ne smeta prikazu, zatim da postoji dovoljna količina plodne vode, ako neki od tih kriterija nije zadovoljen zna se dogoditi da je potrebno čekati idealne uvjete za takav ultrazvučni pregled, ponekad i više od pola sata do se beba namjesti u najbolji položaj okrenut sondi.

Ponekad pregled treba i odgoditi te ponoviti kada su zadovoljeni kriteriji. 4D ultrazvučni prikaz najviše se koristi u trudnoći i pruža najdetaljniji uvid u morfologiju i anatomiju fetusa. Od 3D prikaza razlikuje se jer omogućuje prikaz slike u stvarnom vremenu te samim time i bolji uvid u dinamiku i stanje ploda. Ultrazvučnom pregledu može prisustvovati i otac. Budući roditelji prikaz mogu dobiti na DVD/CD/USB kao uspomenu na taj nezaboravan doživljaj susreta s još nerođenim djetetom.


Privatna ginekološke ordinacije mr. sc. Dubravko Jalšovec dr. med.  nudi Vam uslugu 3D / 4D ultrazvuka, sa mogućnošću snimanja na CD, DVD ili USB medij.

Ultrazvuk
UZV: 
Ultrazvučnim  pregledom vaginalnom sondom analizira se normalna zdjelična anatomija: veličina, oblik i ehogenost maternice, debljina i izgled sluznice maternice, veličina, položaj i izgled jajnika, eventualno prošireni jajovodi te dno zdjelice. Kod žena koje još nisu stupile u spolni odnos pretraga se izvodi abdominalnom sondom. Omogućava otkrivanje trudnoće nekoliko dana nakon izostanka menstruacije.

KOLOR DOPPLER:  
Mjerenjem  protoka krvi kroz krvne žile jajnika, i maternice, odnosno tumorsko tkivo, kolor dopplerom upotpunjuje se nalaz ultrazvuka , posebice u smislu razlikovanja dobroćudnih od zločudnih promjena. Pretraga se upotpunjuje vađenjem iz krvi  tumorskih markera Ca 125... i drugi.

ULTRAZVUK DOJKI
 ima veliko značenje u tumačenju dobroćudnih promjena u dojkama i njihovom razlikovanju od zloćudnih tvorbi, što mamografijom vrlo često nije moguće, poglavito u dojkama s gustim žljezdanim tkivom. Zato je u žena mlađih od 40 godina, ali i u onih starijih koje imaju gusto žljezdano tkivo, ultrazvučni pregled dojki metoda prvog izbora. Upotpunjuje nalaz mamografije i omogućava ciljanu punkciju promjena u dojci pod kontrolom ultrazvuka.